Positionering: definieer je Paarse Koe!

 In Strategie

Een aantal maanden geleden zaten we met ons team bij elkaar om onze positionering helder te krijgen. Dat leverde een paar haarfijne inzichten op. Want ook voor ons is steeds de vraag: wat is onze Paarse Koe, oftewel waarmee onderscheiden we ons?

Alweer heel wat jaren geleden introduceerde marketeer en bestseller-auteur Seth Godin de vijfde marketing-P: de Paarse Koe (Purple Cow). De Paarse Koe staat voor datgene wat ervoor zorgt dat je je onderscheidt tussen alle andere koeien. Zo zorg je ervoor dat je opvalt en dat bedrijven voor jou kiezen. Dat betekent wel dat je een duidelijke keuze moet maken waarmee je uniek en onderscheidend bent. Als je probeert om ‘alles voor iedereen’ te zijn, val je niet op en word je dus ook niet gekozen, volgens Godin.

Volgens die principes hebben ook wij onze dienstverlening tegen het licht gehouden. In onze positionering is de focus vooral op marketing en communicatie komen te liggen. We bieden onze klanten wat wij noemen ‘strategie met handjes’: we helpen bedrijven om hun Paarse Koe naar boven te halen en realiseren vervolgens de marketing- en communicatiemiddelen die daarbij horen. Toen we die conclusie eenmaal getrokken hadden, was ook duidelijk dat het enige publieksevenement dat we nog onder onze hoede hadden daar niet meer goed in paste. En dus maakten we de keuze om afscheid te nemen van de organisatie en productie van de Delftse schaatsbaan, het evenement dat we 17 jaar lang met heel veel plezier en passie hebben gerealiseerd. Was dat makkelijk? Nee, natuurlijk niet, maar het was wel heel helder dat dit de juiste keuze is. En het feit dat we een mooie opvolger hebben gevonden in iQ Events hielp natuurlijk mee.

Inmiddels zijn we een aantal maanden verder en hebben we onze positionering verder uitgewerkt. Dat maken we nu ook zichtbaar op onze website, maar in ons doen en laten verandert er niet zoveel. Want een Paarse Koe is geen marketingsticker die je ergens op kunt plakken, het zit in alles wat je doet en levert. We hebben inmiddels al gemerkt dat het enorm helpt om je Paarse Koe helder te hebben; het geeft focus in wat je doet en wie je benadert. Nog leuker vinden we het als we bedrijven kunnen helpen om hun Paarse Koe helder te krijgen en zichtbaar te maken. Heb jij al op een rijtje wat je Paarse Koe is?

Aanbevolen berichten

Start met typen en druk op enter om te zoeken

Positionering