Een goed werkende to-dolijst

 In Tips

Iedereen heeft ze vast weleens gemaakt of maakt er braaf elke dag eentje: een to-dolijstje. To-dolijstjes geven overzicht en rust. Maar helaas komt het bijna nooit voor dat alle taken aan het einde van de dag ook daadwerkelijk af zijn. En dan heeft het vaak een tegengesteld effect.

Zelf ben ik een grote voorstander van to-dolijstjes; aan het begin van elke ochtend even bewust de prioriteiten van die werkdag op een rijtje zetten. In dit blog geef ik een aantal tips om er een goeroe in te worden.

Tips voor een goede to-dolijst

Voordat ik met mijn tips begin, moet je je bewust worden van het feit dat bij het maken van een to-dolijstje vaak inschattingsfouten worden gemaakt. Dit kan aan verschillende dingen liggen, bijvoorbeeld aan het onderschatten van de hoeveel tijd die beschikbaar is voor bepaalde taken. Of aan het onderschatten van je productiviteit; je gaat namelijk niet elke dag als een speer. Of je houdt er geen rekening mee dat er soms ‘spoedjes’ tussendoor komen of dat vergaderingen uitlopen.

Stel prioriteiten en schrap

Schrijf aan het begin van de week op welke taken er allemaal uitgevoerd moeten worden en maak een prioriteitenlijst. Welke taken moeten bijvoorbeeld voor een bepaalde datum af zijn en wat mag wat langer duren? Zo voorkom je dat je voor één dag een to-dolijst hebt waar je meerdere dagen voor nodig hebt. Een altijd onafgemaakte to-dolijst kan namelijk erg demotiverend werken.

Werk met kleurtjes

Ik maak altijd gebruik van kleurtjes, ik vind het overzichtelijk en het geeft een goed beeld van wat belangrijk is. Ik gebruik bijvoorbeeld roze voor urgente taken en groen voor wat minder urgente. De taken die ik heb uitgevoerd, streep ik door.

Hokjes inkleuren

Ook werk ik graag met hokjes. Voor iedere taak zet in een vierkant. Heb ik een taak in gang gezet, maar wacht ik nog op een reactie, dan kleur ik het vakje half in. De taak is pas afgerond als het hele hokje is ingekleurd. Dit geeft mij in een oogopslag een perfect overzicht.

Handige (online) tools

Ben je toch meer van de moderne, online lijstjes? Dan heb ik twee handige tools voor je:

Wunderlist
Dit is een tool die je zowel op het web als op je smartphone kunt gebruiken. Met Wunderlist kun je lijstjes maken, dus bijvoorbeeld voor je boodschappen, dingen die je niet mag vergeten of films die je nog wilt kijken. Je kunt ook prioriteiten aan je taken stellen, een bepaalde datum instellen dat de taak af moet zijn (hier krijg je dan ook een herinnering van) en aan mensen taken toewijzen.

Todoist
Ook deze tool is zowel op het web als op je smartphone te gebruiken. Met Todoist kun je lijstjes maken en met highlights aangeven wat belangrijk is of voorrang heeft. Door een gedeeld project aan te maken, kun je taken aan anderen overdragen. Verder lijkt deze tool redelijk op Wunderlist, het heeft alleen een andere uitstraling.

Dit zijn de tips die ik je graag wil meegeven. Succes met het maken van je lijstjes!

 

Aanbevolen berichten

Start met typen en druk op enter om te zoeken

PositioneringPhoto by Marvin Meyer on Unsplash