Gastblog: de tips en tricks van een ladyspeaker

 In Uncategorized

Zo af en toe vragen we mensen waar we regelmatig mee samenwerken om een gastblog voor ons te schrijven. Dit keer ladyspeaker Sabine van Meeteren met wie we regelmatig voor evenementen en bijeenkomsten samenwerken.

Ladyspeaker; ik had 5 jaar geleden geen beter woord kunnen bedenken om mijzelf als presentatrice neer te zetten. Inderdaad, het betekent gewoon presentatrice, maar dat woord vond ik toen te saai en voor de hand liggend. Gelukkig maar, want het woord ‘ladyspeaker’ is namelijk altijd voer voor een kletspraatje. Vervolgens komt uiteraard de vraag wat ik als ladyspeaker dan precies doe. Een simpelere opening voor een leuk gesprek met onbekenden is bijna ondenkbaar.

Wat doe je precies?
Als ladyspeaker presenteer ik evenementen. Zo presenteerde ik o.a. een modeshow en Men’s Day in Delft, een multi-cultureel festival in de Haagse Schilderswijk, de jaarlijkse landelijke korfbalfinale in Ahoy of een inspiratiebijeenkomst over Wereldmuziek. Ik ben de gastvrouw die de sterren aankondigt, bevraagt en op hun gemak stelt en maak daarbij verbinding met het publiek. De reacties van mijn gesprekspartners zijn vaak: ‘Dat je dat durft’, ‘Zou niks voor mij zijn’ of ‘Ik zou het in mijn broek doen van de zenuwen’. Mijn antwoord: Als je je serieus en goed voorbereidt en presentatietips en -tricks tot je neemt, dan kom je al een heel eind. Als je daarnaast je zenuwen onder bedwang kan houden dan kom je uiteindelijk redelijk droog van het podium af.

Voorbereiding
Alles valt of staat met een goede voorbereiding: inlezen, inleven en aanvoelen. Denk aan je locatie, publiek, tekst en kleding. Bekijk de locatie op tijd en zorg dat je bijvoorbeeld weet of je op een podium staat of op gelijke hoogte met je publiek. Hoeveel mensen zitten er eigenlijk in de zaal? Ik vind een groep van 20 veel lastiger dan een uitverkocht Ahoy. Die groep van 20 kijk je recht in het gezicht en je ziet elke handeling . Als iemand na 5 minuten al op zijn horloge kijkt of zijn mobiel tevoorschijn haalt, is het veel lastiger om je niet van de wijs te laten brengen. Tegelijkertijd kan zo’n kleine groep leuker zijn, juist omdat je meer interactie kunt hebben en kan inspelen op reacties van mensen.

Zorg er in je voorbereiding voor dat je de structuur en inhoud van het programma kent, waardoor je weet wanneer je aan de beurt bent en het podium op moet. Dit geeft rust op momenten dat je niets hoeft te doen. Die rust kun je gebruiken om nog wat op te schrijven, te drinken of je neus bij te poederen. Ken je de structuur en inhoud van het programma niet, dan houd je constant een gevoel van onrust en dat merkt je publiek ook.

Ahoy
Het kennen van het programma betekent overigens niet, dat je ook al je teksten uit je hoofd moet weten. Dat was mijn grootste blunder toen ik voor de eerste keer in een uitverkocht Ahoy stond. Ik wist voor de hele avond precies wat ik wilde zeggen en dacht dus dat ik me perfect had voorbereid. Wat een stress! Ik was alleen maar aan het nadenken en oplezen. Toen ik na mijn openingspraatje de vloer af kwam, werd ik meegetrokken door de producent die al mijn tekstkaartjes afpakte en me daarna telkens maar met één tekstkaartje de vloer op liet gaan. Een gouden greep!

Straal
En dan ga je het podium op. Presenteer met enthousiasme, af en toe een vleugje humor en gevorderden kunnen hier en daar wat improviseren. Varieer met snelheid, toonhoogte en volume van je stem. Last van plankenkoorts? Blijf vooral ademhalen en doe wat anders, waardoor je de focus verplaatst. Loop bijvoorbeeld met losse handen de trap op en af. Werkt altijd. Maak oogcontact met je publiek. Ga niet staren, maar kijk verschillende mensen aan. Focus daarbij op hun neus en niet ergens boven hun hoofd. Steek je handen in de lucht of ergens anders, als ze maar niet in je zakken verdwijnen. Last but not least: beweeg een beetje op dat podium. Doelgericht en van links naar rechts i.p.v. voor naar achter, maar vooral onregelmatig anders hypnotiseer je je publiek.

Maar eigenlijk hoef je maar één ding te doen als je het podium opstapt: wees enthousiast, geniet en heb plezier. Dat straalt af op je publiek. De rest volgt vanzelf. Let maar op.

Sabine van Meeteren

Meest recente berichten

Start met typen en druk op enter om te zoeken